top of page

Yaşam Vadisi






1 milyon m² büyüklüğü ve 6 etaptan oluşumuyla İstanbul’un en yeşil ve en büyük kent içi parklarından biri Yaşam Vadisi 1.etabı 19 Mayıs’ta hizmete açıldı. 1. etap içerisinde bulunan fonksiyonların daha da geliştirilerek kurgulandığı Yaşam Vadisi’nde, Beylikdüzü sahile kadar uzanan yeşil koridor içerisinde birbirinden farklı kullanımlar yer alıyor.

Yarışma süreci içerisinde tasarımı belirlenen Yaşam Vadisi’nin 1.etap dışında kalan kısımları değerlendirilirken 6 farklı kategoriye ayrıldı. 1.etap bölgesini giriş kısmı olarak kabul eden tasarım yaklaşımında 1.etap ile Volvo Kavşağı arasında bulunan kısım “Çekirdek” kısım olarak nitelendirildi ve 2.etap olarak belirlendi. Bu bölgede vadinin ana fonksiyonlarla birleşimi ve merkez olarak işlemesi öngörüldü. Alan genelinde kamu kullanımlarını arttırıcı kullanımlar ve kamusal alanlar değerlendirildi. Yaşam Vadisi’ni çevreleyen alan içerisinde bulunan sağlık, turizm ve eğitim fonksiyonları da vadi içerisindeki kurguya dahil edildi.

Buna ek olarak, Volvo Kavşağının olduğu kısım, “Birleştirici Merkez” olarak nitelendirildi. Yol üzerinde yaya ve taşıt trafiğinin düzenleneceği bu alanda, Yaşam Vadisi kesintisiz bir şekilde kavşak altından devam edecek şekilde tasarlandı. Alanın temel kimlik öğelerinden biri olacak olan Volvo Kavşağı hem bir odak noktası olarak, hem de etrafındaki trafik gürültüsünü dışarda bırakacak yapıda sessiz bir merkez olarak tasarlandı. Genel yeşil sistem içerisinde, kavşak altında bulunan alanda yeşil alanlara ek olarak farklı fonksiyonlarla desteklenmiş bir mekân oluşturuldu.

Buradan sahildeki merkeze kadar uzanan kısım yine içerisinde farklı nitelikte bahçelerin ve kullanım alanlarının yer aldığı açık ve yeşil alan olarak kurgulandı. “Yeşil Odak” olarak tanımlanan ve yoğunlukla konut kullanımı ile çevrelenmiş bu alan, rekreasyon, spor ve dinlenme olanakları sağlayan bir vatandaşların yoğun kullanacağı bir bölüm olarak tasarlandı.

Kültürel ve ticari fonksiyonların daha yoğunluklu olduğu “Sahne Noktası/Deniz Odağı” olarak adlandırılan sahil noktasında Beylikdüzü’nün yıllardır beklediği kullanım alanları açıldı. Mevcutta bulunan sahil projeleri birlikte konser alanlarının, restoranların olduğu, insanların keyifle zaman geçirecekleri bir bölge tasarlandı.



YAŞAM VADİSİ 1. ETAP

Kuzeyden Çankaya Caddesi, Güneyden Anadolu Caddesi, Doğudan Derviş Eroğlu, Erdemli Caddesi, Batıdan da Kışla Caddesi ile çevrilmiş 242 bin 843 m2’lik Yaşam Vadisi 1. etap, Beylikdüzü’ndeki aktif yaşamın bir parçası haline geliyor. Vadi, doğal haliyle İstanbul’daki en büyük kent parkı oluyor.

Yaşam Vadisi’nde halkın nefes alıp dinlenebileceği, eğlenerek sosyalleşerek kendini yenileyebileceği bir yaşam alanı oluşturuluyor. Alabildiğine yeşil, alabildiğine sosyal bir yaşam alanı olarak planlanan Yaşam Vadisi içerisinde bin 200 adet ağaç (100 tür), 40 bin adet Ağaçcık-Çalı (75 tür), bin 400 adet Sarılıcı-Tırmanıcı (6 tür), 6 bin 225 adet mevsimlik çiçek (8 tür) kullanılmıştır. Yaşam Vadisi çevresinde Huzur evi, Öğretmen evi, Okul, 2 adet belediye hizmet alanı, Buz pisti, Koruluk, Halı saha gibi kamu alanları ile entegre edilmiş bir peyzaj düzenlemesi ile eşsiz bir park olmaya adaydır. Gölet, havuz, şelale ve su oyunları;

Yaşam Vadisi içerisindeki; Gölet: 3360,96 metrekare, Uzak Doğu Bahçesi Gölet: 739,08 metrekare olmak üzere toplam 4100,04 metrekare biyolojik gölet bulunmaktadır. Bunların dışında; Dere ve şelale: 1613,24 metrekare, Meydan Şelale: 184,45 metrekare ve Sanat Atölyesi Havuz: 30,22 metrekare olmak üzere 3 adet daha su oyunu bulunmaktadır. Yaşam Vadisi 1. Etaptaki göletlerin yapımında biyolojik arıtma sistemi kullanılmıştır. Kullanılan bu teknolojide, biyolojik gölet kimyasal bir temizlik yapmaya gerek kalmadan, suyun bitkiler ve ortamdaki bakteriler yoluyla temizlenmesi ile ortaya çıkan ekolojik oluşumlardır. Biyolojik göleti oluştururken amaç; doğadaki dengeyi bozmadan sudaki yosun konsantrasyonunu mikro-organizmalar yolu ile azaltmak ve fosforu su içinde dengelemektir. Her türlü hava şartlarına dayanabilen, daima temiz ve sağlıklı olmasına imkan sağlamakta olup her mevsim estetik ve suyun mevcut olduğu bir bahçeyi hayranlıkla seyretme imkanı sağlamaktadır. Ayrıca yine göl kenarında değerlendirilen renkli bitkilerle de adeta küçük birer cennet yaratılıyor.

Erişilebilir ve Sosyal Yaşam Vadisi;

6 farklı noktada otopark, 9 adet kapı (1 adet ana giriş kapısı, 3 adet orta giriş kapısı, 5 adet küçük giriş kapısı), ile erişilebilirliği sağlamaktadır. Beylikdüzü’ne yepyeni bir değer ve keyif katacak olan Vadi ulaşım bağlantıları, 1.18 km bisiklet yolları, toplam 3,62 km yürüyüş yolları, açık yeşil alanları, spor alanları, kafeleri ile vatandaşlara ekolojik bir koridor sunacak. Ayrıca vadi 17 adet heykel, rölyef ve 5 adet meydan barındırıyor.

Hem doğa hem kent yaklaşımıyla ele alınmış olan Yaşam Vadisi 1. Etap; Gezinti, bisiklet, koşu ve yürüyüş yolları, akülü tren ile vadi gezisi, Çim teraslar ve Yapısal çözümler üretilerek oluşturulmuş seyir terasları, Biyolojik Gölet, bu Göleti destekleyen etkinlik Alanları ve Açık/Yarı açık/Kapalı Yapısal birimler, Sanat Atölyeleri ve Sergi Alanları, Şelale Kafeterya & Restoran, Çanakkale Şehitleri anısına park ve tören alanı, Ertuğrul Fırkateyni 125. Yıl Anı Parkı (japon bahçesi), Oyun alanları (Bocce, Gateball, Satranç), Bitki Gösteri alanları, serbest çim alanları, Sosyal Etkinlik Alanları ve Sahne gibi fonksiyonları barındırmaktadır.

Kafe, Restaurant ve Kapalı birimler;

Yaşam Vadisi 1. Etap kent parkı ve rekreasyon alanı olarak düzenlenmiş olup kentsel anlamda gelişen ve değişen Beylikdüzü’nün yeni yüzüne yön verecek, sosyal ve kültürel anlamda gelişimine ön ayak olacak önemli bir potansiyele sahiptir. 4 adet işletme (Yaşam kafe, kafe restaurant, göl kafe, japon çay evi), 1 adet sanat atölyesi, 1 adet başkanlık konutu,4 adet wc bulunmaktadır.

Aydınlık ve Güvenli;

2 ve 5 metrelik aydınlatma direkleri, 2 metrelik led dekoratif aydınlatma, ağaç altı, kaya bahçeleri, havuz aydınlatmaları led projektörler ile aydınlatma ile gece bile capcanlı ve aydınlık bir kent parkı oluşturuldu. 60 adet güvenlik kamerası montajı yapılmış olup 3 tane 360 derece görüşlü ve 500 m’ye kadar net görüntü alabilen panoramik kamera bulunmaktadır. Vadi’nin 7/24 güvenli bir şekilde kontrol edilebilmesi için 5 adet üst düzey mobese kamerası ile Vadinin her noktasına ulaşılmaktadır. Görüntüler yaşam vadisi içerisinde yer alacak olan güvenlik kontrol merkezi ve Belediye’nin genel merkezine anında aktarılacaktır. Ertuğrul Fırkateyni 125. Yıl Anı Parkı (japon bahçesi);

Beylikdüzü’nün göz bebeği Yaşam Vadisi’nin 1. Etap içerisinde şehitlerin anısına bir Japon Bahçesi oluşturuldu. 1889 yılında görevlendirilen Ertuğrul Fırkateyn’indeki 540 askerin şehit olduğu o günün unutulmaması için adım atan Beylikdüzü Belediyesi, Japon Bahçesi temalı çalışmayı kültürüne uygun şekilde tamamladı, bahçe, vatandaşların ziyaretini bekliyor. Bahçe, Japon İmparatoru Meiji Dönemi’nden sonra görülen batılılaşmanın etkilerini de kimliğinde taşıyor.

Japonlar bahçeyi, sadece güzellik, zenginlik ya da lüks aracı olarak düşünmeyip karakterindeki doğa sevgisinin ve özleminin bir parçası kabul etmişlerdir. Bu nedenle Japon Bahçeleri doğanın çok güzel temsil edildiği, bir gezinti yeri, ressamın tuvaline bir şeyler karaladığı, şairin ilk dizelerini söylediği mekan ve en önemlisi insan ruhunun dinlendirildiği ortamlar olarak tasarlamıştır. 

Oluşturulan mekanda, Japon çay törenlerinin yapılabileceği bir çay evi, kuru taş bahçeleri, pagoda, Japon fenerleri, zigzag köprü, küçük dere ve biyolojik göletler ile uygun diğer donatılardan oluşuyor. Tüm bitki materyalleri geleneksel Japon bahçelerinde yer alan bitkilerden seçilerek sonbahar renklenmelerine özen gösterilerek gerek giriş kapıları gerekse köprü ve donatılarda mümkün olduğunca orjinallerine bağlı kalınarak hazırlandı. Mutluluğu simgeleyen ve Sakura adı verilen kiraz, çam ve bambu klasik üçlü Japon bitkisi çeşitleri de bahçe içerisinde kullanıldı. Japon bahçesi alışılmışın dışında yatılan-uzanılan, piknik yapılan bahçeler değil; çevresinde gezilip sembolik tasarımların anlamlarının düşünüldüğü ruha hitap eden bahçelerdir. Çanakkale destanı Parkı ve tören alanı;

1915-1916 yılları arasında yaklaşık 8 ay boyunca yapılan savaş sonucunda kazanılan zaferi anlatan bir köşe yapılmaktadır. Çanakkale savaşı dönemi 3 bölümde ele alınmıştır. İlk bölümde lise ve dengi okullarda okuyan genç neslin( seçkin liselerinin öğrencileri) gönüllü olarak okuldan çıkıp savaşa giden çocukların anneleri ile vedalaşmalarını, savaşa giderken ki mutluluk ve gurur sahnelerini, siperlere inip savaşın soğuk yüzüyle karşılaşınca korku ve endişeleri konu alınmıştır. Tüfekler çalınca son okul zilini...

‘’Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor, Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor!’’

İkinci bölümde eli silah tutan Mehmetçikler ve diğer bölümde ise Komutan ve kahramanlar yer almaktadır. Yine bu bölümde de vatanı için mücadele veren bütün kahramanların hikayesini anlatan gül bahçesine girercesine şehadete koşmuş şehitlerimizi, tarih yazmaya giden kahramanlarımızın hikayesi Dünya da eşi olmayan bir anıt rölyef ile anlatılacaktır.

“Türkiye Cumhuriyetini sonsuza kadar payidar kılan ve bu uğurda şehit olan halkımız, ordumuz, analarımızı dedelerimiz ve atalarımız buradadır.”

Vadi içerisindeki Çanakkale destanını anlatan hilal şeklinde rölyef ve o ruhu yaşatacak olan konuşma, yazıların bulunduğu sütunlar ve figürler ile maneviyatı ile herkesi içine alan bir çalışma olacaktır.




YAŞAM VADİSİ 2. ETAP

341 bin 488 m² olup içerisinde 6.6 km yaya yolu, 2.2 km bisiklet yolu projelendirildi.

2.Etap olarak belirlenen “Çekirdek” alanda Eğlence ve Yaşam Merkezi’nin bulunduğu alan ile başlayan kısımda kavaklıkların içerisinde bulunan sessiz okuma bahçeleri yer alıyor. Aynı alan içerisinde kütüphane ve kafe ile rekreatif birimler kurgulanıyor. Bununla birlikte işleyecek ıhlamur bahçesiyle yan yana olacak 2350 metrekarelik bir macera parkı da planlanıyor. Alan içerisinde yaya aksının oluşturulduğu platform üzerinde kiosklar da bulunuyor.

Yeşilin temel tasarım öğesi olduğu projede vadinin ilk etabından sahile kadar yaya erişimi sağlanması amaçlanıyor. Bu doğrultuda yaya yolunun doğal malzeme kullanılarak yapılması öngörülüyor. Yeşil ve ahşap gibi doğal malzemelerden oluşan yaya omurgası üzerinde belli odak noktaları bulunmaktadır. İnsanları kentin yoğun ve yorucu havasından uzaklaştırıp doğa ile baş başa bırakacak projede 900 metrekarelik yansıma havuzu, çeşitli yaş gruplarına hitap eden modern temalı oyun alanları ile skatepark, 80 metre uzunluğunda sergi ve kültür köprüsü, orman alanı, bitki tünelleri, erguvan ağacı bahçesi, leylek bahçesi, sessiz bahçe, çiçek bahçesi gibi doğal peyzaj alanlarının yanı sıra çeşitli yaş gruplarına hitap edecek etkinlik alanları da yer alıyor. Ailece vakit geçirebileceğiniz vadide 2300 metrekarelik 2 adet macera parkı, 0-6 yaş grubu için 2150 metrekarelik, 6-12 yaş grubu için 2800 metrekarelik çocuk oyun alanları, ahşap köprü, seyir terasları, gençlik merkezi ve dans platformu bulunuyor. 

İSKİ dere bakım yolu boyunca uzaması planlanan Yaşam Vadisi 2.etap sahile kadar uzanan bir proje olması planlanmış olup Büyükşehir Mahallesi ile Kavaklı Mahallesini birbirine bağlayan bir Park haline getirilecektir. Böylece; Adnan Kahveci Mahallesi, Büyükşehir Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, Barış Mahallesi, Kavaklı Mahallesi ve Sahil Mahallesini birbirine entegre eden bir proje oluşacaktır. Ayrıca vadi ile komşu olan Eğitim Vadisi’nin hemen yanında atletizm pisti yapılarak Beylikdüzü Belediyesi olarak gençlere spor imkanı sağlanmaya devam edilecektir.

1 milyon m² büyüklüğünde olan ve Beylikdüzü sahile kadar uzanan 6 etaplık Yaşam Vadisi’nin 3, 4, 5 ve 6’ncı etabı 19 Mayıs’ta açılan 1. ve proje aşamasında olan 2. etabın kurguları geliştirilerek planlanacak. Vadi tamamen bittiğinde Beylikdüzü’nde geniş bir yeşil koridor oluşturacak.




171 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


Bizimkent Eğitim Kültür Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği

Cumhuriyet Mahallesi Derviş Eroğlu Caddesi No:26 Beylikdüzü / İstanbul

  • Facebook
  • YouTube
bottom of page