ESKİ TÜRKÇE ÖĞREN | bizimkentdernek
20 Derste Eski Türkçe Öğrenelim

En önemli husus sol başta bulunan + ve - tablosuna dikkat etmektir. Bu tablo hangi harflerin diğerleri ile birleşeceğini ve birleşmeyeceğini gösterir.

Hat ve noktaların yerini hatırda tutmak şarttır. Yani “p”, “g”, “d”, “b” bir yuvarlak ve bir çizgiden meydana geldiği halde nasıl 4 ayrı harf yapıyorsa nokta altta olduğu zaman b üstte olduğu zaman n sesini verdiği hatırdan çıkmamalıdır.

Çalışma şeklinde; boş bir kağıdı sahifenin ikinci yansı üzerine kapatıp üst yukarıdaki kelimeleri tabloya bakarak okuyunuz. Bunun hatasız olup olmadığım yeni Türkçe kısmın üstündeki kağıdı kaldırarak kontrol ediniz. Sonra bu kere üst kısmı kapatıp, elinize kalem alarak aşağıdaki yeni Türkçe yazılı kısmın eski Türkçesini yazınız. Bunu hatasız yapıncaya kadar tekrar ediniz ve günde 1 dersden fazla yapmayınız ki öğrendiklerinizi hazım edebilesiniz.

Bu 20 ders eski Türkçe yazıyı açacak maymuncuğu size verir; ancak kapıyı açmak, çalışma ile olur. Birkaç eski Türkçe kitap bitirmezseniz sonra bildiğinizi de unutabilirsiniz.

Ders 1