DİJİTAL TEMİZLİK | bizimkentdernek

DİJİTAL KİRLİLİK VE TEMİZLENMESİ

Dijital Kirlilik

Dijital kirlilik günümüzde batı ülkelerinde çokça konuşulan fakat bizim pek duymadığımız bir kavram.

Dijital olan her şeyin kullanımı sonucu karbon salınımı meydana gelmekte, ve sonucunda çevre olumsuz etkilenmektedi

İnsanlar dijital dünyadaki kirliliğin iklim krizini ne denli etkilediğinin farkında değil. Çevrim içi olarak yaptığımız tüm etkinlikler ciddi oranda karbon salınımına neden olmaktadır.

Bugün dünyadaki kirliliğin % 16 sından dijitalin sorumlu olduğu tahmin edilmektedir.

E-posta ile oluşan dijital kirlilik

Atılan her e-posta için elektrik harcanır. Bu elektrik sadece bilgisayarı, sunucuyu veya yönlendiricileri çalıştırmak için değil aynı zamanda ekipman üretmek için de harcanır. Bu harcanan elektriği üretmek için de fosil yakıtlar (kömür, petrol doğalgaz vb) kullanılır ve fosil yakıtlar da karbon salınımı yaparak iklim krizine neden olur.

Bir e-posta göndermek 1 saat boyunca açık kalan bir ampul kadar enerji tüketir,

* 30 dakika boyunca e-postalarınızı okumak 1 saat boyunca açık kalan 5 ampul kadar,

* 1 MB e-posta yollama 25 W elektrik harcar.

* Uyuyan e-postalarınızın harcadığı enerji 5 nükleer santralin ürettiği enerjiye eşit.

* Bir e-postanın saldığı CO2, 7-10 gram, yani bir ağacın bir günde özümsediği miktar

1 MB ekli dosya eşliğinde yolladığınız e-posta 25 dakika yanan bir ampule eşdeğer enerji harcıyor ve 20 gram CO2 salıyor.

Dijital Temizlik

Dijital kirliliği önlemek için neler yapılabilir.

Dijital kirliliği önlemek adına 3 paydaşa farklı düzeylerde görevler düşmekte.

Bu temel paydaşlar bugün Kullancılar, Büyük Şirketler ve Devlet Mekanizmaları olarak özetlenebilir.

Biz kullanıcılar olarak kişisel temelde neler yapabiliriz hangi önlemleri alabiliriz onlara bakacağız.

Dijital kirliliği giderme yöntemleri

Karbon salınımını en aza indirmek için günlük çalışma düzeninize uygulayabileceğiniz bazı basit ipuçları var.

genel anlamda e-mail kullanımında ölçülü ve dikkatli olmamız gerekiyor.

En basit olarak gereksiz e-mail aboneliklerinizi iptal edebilir varsa okunmamış ve okumaya gerek duymadığınız e–postalarınızı silebilirsiniz

Daha Az “Teşekkür” Maili Atınız

E-postalarınızda karşıdan gelen ekleri kaldırarak, mailinizi yanıtlayın.

Mail Eklerini Buluta Ekleyin

Birden fazla alıcı olduğunda; Dosyayı direkt ek olarak eklemek yerine “geçici depolama sitelerini” kullanın. Verileri birkaç gün sonra temizleyin.

E-postalarınızı Hafifletin

Artık ilgilenmediğiniz kurumlardan gelen e-postalarınızı silin ve aboneliklerinden ayrılın. E-postaları taslak halinde tutmayın. Eğer aynı mail taslağını kullanıyorsanız bilgisayarınıza kaydedin.

Çöp Kutusunda Unutmayın

Screenshot_20210304_002905.jpg

E-Posta CO2 Hesaplayıcı

Co2 hesaplamak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayarak gideceğiniz sayfada hesaplayıcı seçeneğini seçerek günlük olarak vazgeçebileceğiniz gelen ve gönderdiğiniz toplam e-mail sayısını girip hesaplamayı gerçekleştirin.

DİJİTAL TEMİZLİK REHBERİ

Hesaplama sonucu resimde gördüğünüz gibi benzer bir sonuca ulaşacaksınız

Amacımız, sizlere Dijital kirliliği hatırlatarak bu konuda önlemler almanız için harekete geçmenizi sağlamak.

Başarabilirsek ne mutlu size ve bize

Screenshot_20210305_121931.jpg

Bizimkent Eğitim Kültür Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği